Brandweeroefening op en in de molen 10 juni 2015

Geplaatst op: 15-6-2015‹ Terug naar overzicht

 
                           BRAND...........................weer oefening.
 
Grote rookwolken uit de kap van Molen Windlust brachten een aantal mensen op de been. Om streek 20.10  brak er zo te zien brand uit !
Brandweer auto’s waren  snel te plaatse. De brandweerlieden riepen : zijn er nog mensen binnen? JA, de molenaar met zijn zoon en die heb ik er niet uit zien komen!
Op de straat tegels kon een bestuurslid van de Molen met krijt een tekening maken voor de brandweerlieden die nog niet wisten wat ze boven tegen konden komen.
In een rap tempo kregen zij te horen dat het smallen trappen waren met op elk verdieping een luik dat open kon.
De slangen werden snel uitgerold en een pomp werd  in de IJssel gehangen die voor het spuitwater zorgde. Met volle bepakking en gasmaskers op werden alle trappen genomen tot in de molenkap. Tussen de enorme rook boven en op handen en voeten zoekende brandweer voelden ze ineens de voeten van de molenaar. Hij werd direct afgevoerd naar de begannegrond, om met zuurstof weer bijgebracht te worden. Maar waar was de molenaar zijn zoon?
Er werd gelijk naar hem gezocht binnen, maar er was geen spoor van hem!
De deur van de omloop stond open ,dus snel kijken of hij buiten stond, nee niet aanwezig. Brandweerlieden keken naar beneden en zagen hem liggen over de steiger heen hangend.
Hij was naar beneden gesprongen maar net niet in het water terecht gekomen.
Gelukkig was het maar een oefening, en met toestemming van Stichting Molen Kortenoord konden de brandweerlieden op een schitterende avond terug zien en weer veel geleerd om een mogelijke molenbrand te kunnen bestrijden
De brandweer stelde mij in de gelegenheid om foto’s en een film te maken en nog over de werkzaamheden in de molen en het Dagcentrum te vertellen.
 

foto 4
Foto 3
brandweeroefeni...