Molendag 2014

Geplaatst op: 11-5-2014‹ Terug naar overzicht

Het is een Molen en Gemalen dag maar 's ochtends waren de voortekenen al slecht. Het zou een Water molendag worden vanwege het vele regewater wat nog moest vallen. Daar kun je niet tegenop organiseren.

De geplande aankomst per boot van het Shanty Koor de Walzangers kon dan ook niet doorgaan en optreden op het bordes is met instrumenten en de felle wind ook geen optie.  We moeten uitwijken naar een droge omgeving en zorgen dat we beschut en met droge haartjes naar het gezang kunnen luisteren. Tegen 11 uur komt Radio Zuidplas langs. Een deel van de uitzending is gewijd aan de molen en de geldelijke ondersteuning die vanuit Europa is gekomen om het herstel van de molen in de jaren '90 te starten.  Tegelijkertijd werd er aandacht gegeven aan de komende Europeesche verkiezingen. Ondertussen zorgen vrijwilligers voor een ingerichte kraam, voor verse koffie en broodjes met halve rookworst. Druppelsgwijs, hoe kom je er op met de voortdurende regen, komen bezoeker toch binnen en beleven de molen. Onze vrijwillgers leggen met veel elan uit wat een molen is en het vak van molenaar inhoud. In de winkel word van alles vertekd over de goede eigenschappen van het door de molen gemalen meel met een nadruk op het sterk in de belangstelling staande spelt. Ook zijn er natuurlijk leuke hebbedingetjes te verkrijgen. Een van deze dingetjes is een bouwdoos van een molen die, met behulo van een zonnecel, met maar een klein beetje licht, de wieken in beweging zet. Dubbele winst. De energie word opgewekt door schoon zonlicht en de molenwieken draaien alsif er telkens voloende wind is.

Van de koffie met koekjes word rijkelijk gesmuld. Tegen 12-en gaat men ook denken aan een broodje halve rookworst. De worst en broodjes, gesponsord door een gulle gever, brengen geld in de la voor de kas van de molen, zoals ook natuurlijk de verkoop van koffie en spulletjes uit de molenwinkel. Tegen kwart voor 1 is het shanty koor op volle sterkte en gaat hun eerste optrden van start. Na een welkomst woord, waarin ook nog even aandacht gevraagd word voor de broodjes worst en een kleine verloting, steken de zangers onder begeleiding van een Bouzouki, een accordeon en een echte kapitein-dirigent van wal. Dan weer eens door een solist met bijval van het koor dan weer een compleet koor. Sommige van de koorleden ontpoppen zich ook als ware toneelartiesten om de liedjes enige vorm van zichtbare ondersteuning te bieden.  In de pauze word dan meegedaan met de verloting en worden de broodjes en koffie verkocht. Ook na de pauze worden we met leuke liedjes verrast en menigeen kan een lied meezingen. 

Al met al is het tegen 3en dat het laatste lied schalt. Het weer is er niet beter op geworden maar door de liedjes en de sfeer is er een gezellige sfeer ontstaan. De prijzen worden verdeeld en blij in ontvangst genomen. Als sticting mochten we zelf ook nog een soort van prijs ontvangen. Een gulle gift zorgde er voor dat de kosten gemaakt ter uitnodiging van het koor worden  gedekt waardoor we zeker kunnen stellen dat het een natte molendag is maar niet in het water gevallen. Want ondanks de niet aflatende regen zijn er meer bezoekers geweest dan op de molendag 2013. 

Dank aan de sponsors, dank aan het shanty koor. En vooral dank je wel alle vrijwilligers die in de winkel, in de keuken, achter de kraam en op alle etages van de molen. Bezoekers hebben verbaasd, verblijd en verrast. En natuurlijk ook dank U bezoekers dat u, ondanks de regen, de moeite heeft genomen onze molen windlust te bezoeken.

 

 

 

Foto 2
Walzangers 1
foto 4
Walzangers 2
Foto publiek
Foto solist