Zuidplas gewoon grenzeloos

Geplaatst op: 6-5-2014‹ Terug naar overzicht

25 april jongstleden werd met onderstaand verhaal aan de stichting molen Kortenoord een vlag met de tekst: Zuidplas gewoon grenzeloos overhandigd. Een trots bezit die regelmatig zal wapperen. 

Sinds 2006 woon ik met mijn gezin in Nieuwerkerk aan den IJssel, na eerst al enkele jaren in Moordrecht te hebben gewoond. Vanaf het moment dat de gemeente Zuidplas is ontstaan ben ik lokaal actief voor de ChristenUnie/SGP en sinds 2013 als raadslid. 

 

Toen mij gevraagd werd een locatie te kiezen voor het aanbieden van de Zuidplas-vlag hoefde ik niet lang na te denken. Ik koos voor molen Windlust aan de Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel. Waarom? Allereerst natuurlijk omdat het een prachtige molen is, gesitueerd op een unieke 

locatie, uitkijkend over de Hollandsche IJssel. Maar ook omdat deze molen mensen met arbeidsbeperkingen de kans geeft zinvol bezig te zijn. Het is mooi om te zien met hoeveel enthousiasme deze mensen in de theeschenkerij en de bakkerij aan het werk zijn. Dat is iets wat mij raakt en waarvoor ik me ook in de raad wil blijven inzetten.

 

De overhandiging van de vlag vond plaats op vrijdag 25 april. Ik werd in de molen ontvangen door Maarten Molenaar en Dick Groenendal (bestuursleden van Stichting Molen Kortenoord). Met veel  passie vertelde Maarten over de uitdaging om deze molen in de huidige staat te krijgen. Eind jaren negentig stond er eigenlijk niet meer dan een ruïne. Maar enthousiasme, doorzettingsvermogen en inzet van vele vrijwilligers heeft geresulteerd in een prachtig eindresultaat. Dat de molen er weer in volle glorie staat is dus te danken aan betrokken inwoners en het maakt duidelijk hoe belangrijk het is ruimte te geven aan particulier initiatief.  De restauratie van de molen zie ik dan ook als een cadeau van en voor onze gemeenschap. Ik kan het van harte aanbevelen om molen Windlust te bezichtigen en na afloop een kopje thee of koffie te drinken in de theeschenkerij.  

 

Foto 2
Aanbieden boek
foto 3