Publiek geniet tijdens Monumentendag

Geplaatst op: 23-8-2012‹ Terug naar overzicht

 
Het was zaterdag 8 september tijdens de Nationale Monumentendag weer volop genieten bij Korenmolen Windlust en het Dagcentrum Korenaer. De eerste bezoekers kwamen al vóór tien uur bij de molen om in de theeschenkerij te beginnen met een kopje koffie en de bekende overheerlijke gevulde koek uit eigen bakkerij.

Fietstocht in kader van  "Levende monumenten"
Buiten stond een kraam opgesteld waar deelnemers zich konden inschrijven voor een fietstocht, welke door de lokale bibliotheken uit de omgeving in het kader van de cultuurmanifestatie  "Levende monumenten" werd georganiseerd.
                               
Bij ieder monument, dat in het fietsrouteboekje werd genoemd, werden allerlei vormen van kunst en cultuur getoond. 

Varen over de Hollandsche IJssel en cultuur "snuiven" in Ouderkerk

                          

                         

De eerste belangstellenden voor een vaartochtje over de Hollandsche IJssel naar Ouderkerk aan den IJssel meldden zich al direct na tien uur. 

Bezoek Oudheidkamer
Nadat de boot bij Ouderkerk had aangelegd, kon men in de Oudheidkamer de expositie bekijken over het thema "De school van vroeger", met onder meer unieke beelden over 125 jaar Christelijke School in Ouderkerk.

                                                         

Historie komt tot leven in oude  dorpskerk

Er was ook gelegenheid om de oude  dorpskerk te bezoeken en het praalgraf van de graven van Nassau Lalecq te bewonderen. 
                                                       


Ook een expositie over de kerk, het praalgraf en het orgel was de moeite waard. Het tentoongestelde
bestond uit foto’s, archiefmaterialen en oude voorwerpen.

                      

 Het historische Kam-orgel (1854) werd de hele dag bespeeld en ieder half uur kon de toren onder leiding van
een gids beklommen worden.

Optreden Shantykoor De MoordZangers was hoogtepunt..... 
Hoogtepunt in het programma bij Molen Windlust was ook dit keer een fantastisch optreden van het Shantykoor De Moordtzangers uit Moordrecht. Het optreden werd begonnen met een origineel lied over Korenmolen Windlust, wat
door de dirigente van het koor was geschreven en gecomponeerd. Maar ook allerlei zeemansliedjes en andere
meezingers brachten het talrijke publiek tot menig enthousiast applaus.
                         

Theeschenkerij druk bezocht

In de theeschenkerij van Dagcentrum Korenaer was het de hele dag bijzonder druk. Een heerlijke lunch, koffie of thee, of andere producten uit de bakkerij werden grif besteld. Op het terras genoot men niet alleen van het uitzicht, maar ook van de optredens van de koorleden. 
                          


Ook diverse producten uit de werkplaats van het Dagcentrum uit Maassluis, maar ook bakkerijproducten uit de eigen bakkerij van De Korenaer waren zeer in trek.
                                            

De vele bezoekers, die een deskundige rondleiding kregen in de korenmolen en van de gelegenheid gebruik maakten om mooie foto's te maken van de unieke locaties op en rond de molen, bewonderden deze dag de fraaie aquarellen van Jannie Veninga of kochten in de winkel een leuk cadeautje voor de thuisblijvers.

                        

    
Kaasmeisje in trek.........
                                            

De gehele dag was er ook een kaasmeisje present, die heerlijke kaasblokjes uitdeelde, die door het publiek met smaak werden gegeten.


Dankzij de vele vrijwilligers en het fraaie weer werd Monumentendag 2012 voor iedereen een heerlijke dag, waarvan men volop heeft kunnen genieten.