Zeer geslaagde Molen- en Gemalendag

Geplaatst op: 13-5-2012‹ Terug naar overzicht

 
 
De Molen- en Gemalendag, welke zaterdag 12 mei j.l. ook bij Korenmolen Windlust, Dagcentrum Korenaer en het Gemaal Abraham Kroes in Nieuwerkerk aan den IJssel werd gehouden, is meer dan geslaagd.
Vanaf tien uur ’s morgens kwamen de eerste bezoekers al een kijkje nemen in het Dagcentrum en de molen. Het muzikaal hoogtepunt in de ochtend was een gezellig optreden van het koor Euterpe, dat dit jaar 25 jaar bestaat.

Veel bekende en onbekende liedjes over onder meer molens, stonden dit keer op het uitgebreide repertoire.
Sommige liedjes werden door het belangstellende publiek enthousiast meegezongen. Na afloop van dit optreden kregen de dirigent Corry de Klepper en de andere leden van het koor een daverend applaus.


In de theeschenkerij Korenaer, waar een violist de stemming er op muzikale wijze goed in bracht, was het buitengewoon druk met bezoekers, die allemaal wilden genieten van een heerlijk kopje koffie of thee met een gevulde koek, een saucijzenbroodje of iets anders uit de eigen bakkerij.

Veel bezoekers aan de molen of het dagcentrum namen de tijd om met de rondvaartboot Libra een bezoek te brengen aan het verderop gelegen gemaal Abraham Kroes. Bij de Snelle Sluis gaf een lid van de Historische vereniging Moordrecht de nodige uitleg over de functie van de sluis bij de Hollandsche IJssel. Nadat de passagiers waren uitgestapt konden ze binnen luisteren naar Harry Berkhouwer van het Hoogheemraadschap, die allerlei bijzonderheden vertelde over het functioneren van dit unieke gemaal .

Kinderen konden klompjes beschilderen
of luisteren naar het verhaal van Hansje Brinkers.


Verder werden er ondermeer ook Calamiteitendemonstraties gegeven van het Dijkleger.
Sommige kinderen kregen zelfs na afloop een geel hesje mee als toekomstige Dijkwacht.
      

Het hoogtepunt in het middagprogramma bij Korenmolen Windlust was ongetwijfeld het optreden van het Shantykoor De Moordtzangers


uit Moordrecht, die driemaal een uitvoering gaven voor het dolenthousiaste publiek, dat de diverse zangnummers met luid applaus begeleidde.
De dirigente van het shantykoor had een speciale tekst van een bestaand lied gemaakt over de molen. Nadat het koor dit lied enthousiast ten gehore had gebracht kreeg Maarten Molenaar, de voorzitter van de Stichting Molen Kortenoord, een ingelijste afdruk van dit unieke molenlied.


Het schip De Tijdgeest uit Ouderkerk aan den IJssel bracht in verband met de 75-ste verjaardag van een oma uit Krimpen met haar kinderen en kleinkinderen een bezoek aan de molen. Daar werd door het Shantykoor spontaan een "lang zal ze leven" voor de jarige gezongen. Een geste, die bij oma en haar familie, bijzonder op prijs werd gesteld.Na afloop van deze molen- en gemalendag kon men dan ook tevreden terugkijken op een zeer geslaagde dag, die ondanks wat koude weersomstandigheden meer dan geslaagd was.