Molenaarsexamens in Windlust

Geplaatst op: 28-4-2012‹ Terug naar overzicht

 

Ter afsluiting van de opleiding tot vrijwillig molenaar hebben twee kandidaten op vrijdag 27 april hun molenaarsexamen gedaan. De examencommissie van de vereniging De Hollandsche Molen had Korenmolen Windlust uitgekozen als examenmolen, omdat twee kandidaten uit deze regio kwamen.

Molenaar Wout  van Tienhoven trad als gastheer van Molen Windlust op en zorgde ervoor dat de vier leden van de examencommissie en de kandidaten hun werk zo goed mogelijk konden uitvoeren.
De kandidaten moesten allereerst de molen op de wind zetten, de molen laten draaien en laten zien hoe de zeilen op de wieken gezet moesten worden.
                       
Er werden vragen gesteld over de wiekensystemen en over verschillende kruiswerken. In de kap werden vragen gesteld hoe de molen werkte en vragen over de verschillende houtsoorten in de molen.Ook werden de kandidaten onder meer ondervraagd over het kuipen van de stenen,  de verschillende maalsystemen en de theorie van het weer.Beide kandidaten, de heer D.van Popering en mevrouw I.M.Padmos, beiden uit Gouda, kregen na afloop het molenaarsspeldje opgespeld  vanwege het feit dat zij hun molenaarsexamen met succes hadden gehaald.Zij krijgen tijdens een bijzondere bijeenkomst in  het Tropenmuseum in Amsterdam, samen met andere nieuwe molenaars uit het land, hun molenaarsdiploma uitgereikt.