Hollandsche IJssel verbind (op Open Monumenten Dag)

Geplaatst op: 27-8-2019‹ Terug naar overzicht

Hollandsche IJssel is de verbindende rivier!
 
“Het prachtige, reeds bestaande, initiatief van Historische Verenigingen van 3 Hollandsche IJsselgemeenten krijgt verbinding met bijna alle dorpen aan deze prachtige rivier. Hoe geweldig is dat?” Rob Rosbergen, één van de organisatoren van Open Monumentendag van molen Windlust aan Kortenoord is laaiend enthousiast. “Door vanaf Ouderkerk aan den IJssel, met de Libra, te varen naar de steigers van de molen en het dorp Gouderak zijn in één stap vele, te bezoeken, monumenten toegevoegd.” “Haal zeker de folders, met veel informatie, op bij diverse bibliotheken en deelnemers aan Open Monumentendag.” voegt Rob als belangrijke tip toe. 
 
Historisch.
De 3 Hollandsche IJssel-gemeenten, Ouderkerk-, Krimpen- en Capelle aan den IJssel, worden al sinds een aantal jaren verbonden. Historische schepen varen tussen deze 3 waardoor bezoekers in staat zijn, op Open Monumentendag, dit jaar op zaterdag 14 september, vanaf  circa 10:00 uur, in al deze gemeenten de monumenten te bezoeken. Met recht dus een Historische verbinding. De eindtijden verschillen per monument, raadpleeg de folders of vraag ernaar. 
 
Samenwerken.
Als je in staat bent samen te werken met 3 gemeenten dan moet met méérdere toch ook lukken.
Natuurlijk liggen er niet tientallen historische schepen, geschikt voor personen vervoer, te wachten op vrijwilligers werk op Open Monumentendag. Maar door de Libra, van rederij Mullem, in te schakelen als “veerdienst” tussen Ouderkerk aan den IJssel. de steiger bij molen Windlust en de steiger bij Gouderak, geef je vele monumenten kansen op bezoekers uit alle gemeenten. Als dat geen samenwerken is.
 
Openbaar vervoer maakt nog meer mogelijk. * zie ook tekst later
Dan is er ook nog de mogelijkheid van vervoer over water door het voet- en fietsveer tussen Ouderkerk aan den IJssel en Hitland en tussen Gouderak en Moordrecht. En over land bestaan diverse busdiensten van Arriva. Deze laatste ondersteund Open Monumentendag van harte. 
Dus, door de Libra als schakel in te zetten, heb je een bereik van Capelle aan den IJssel tot Gouderak. 
 
Oldtimer bus.
Om het voor de bezoekera nog aantrekkelijker te maken, maken we ook verbindingen over land.
Een Oldtimer bus zal vanaf molen Windlust op diverse tijden een rondje maken. Niet zomaar een rondje maar met haltes bij de Oudheidskamer van Nieuwerkerk aan den IJssel in boerderij Nooit Gedacht, Steenovens de Olifant, Steenovens Klein Hitland en weer molen Windlust.  Op elke halte wacht u een schat aan plaatselijke historie. Dus uitstappen, genieten en, later, weer instappen naar een volgende schat. 
 
Monumenten zijn het waard.
Zoals u heeft kunnen lezen. Of u nu in Moordrecht, met veerverbinding naar Gouderak, of Gouderak met veerverbinding naar Nieuwerkerk aan den IJssel U kunt altijd, na uw bezoek aan een of meer, vaak begeleid door gidsen met veel kennis over, monumenten, overstappen om in Ouderkerk-, Krimpen- of Capelle aan den IJssel historie te proeven. Het rondje Hitland, waar de Oldtimer bus met verschillende haltes u vervoert, geeft ook nog kansen.
En, via bestaande veerdiensten en/of de Arriva OV verbindingen, bent u zeker altijd weer terug op uw startplaats.
 
Arriva met een speciale aanbieding en extra aandacht.
 
Met de bus naar Open Monumentendag
 
Speciale actie op 14 en 15 september: Samenreisdagkaart
Op Open Monumentendag reis je het makkelijkst en voordeligst met de Samenreisdagkaart. Daarmee kunnen twee tot vijf personen (max. twee volwassenen en max. drie kinderen van 4 t/m 17 jaar) na 9.00 uur onbeperkt met de bus door de regio reizen voor maar 11,50 euro. De Samenkaart is na 9.00 uur de hele dag geldig in alle reguliere stads- en streekbussen (inclusief R-net) in de regio Duin- en Bollenstreek, Leiden, Rijnstreek en Midden-Holland, behalve op buslijn 45 (Den Haag - Leiden). De Samenreisdagkaart is te koop bij de buschauffeur. Let op: In de bus kan uitsluitend betaald worden met pinpas of creditcard.
 
Plan je reis
Waar is de dichtstbijzijnde halte? Hoe laat vertrekt je bus? Via de reisplanner van Arriva kun je je hele reis - van deur tot deur - plannen.
 
1. Ga naar arriva.nl en kies bovenaan de gewenste taal.
2. Vul het vertrekadres en de bestemming in.
3. Selecteer de reisdatum.
4. Voer een tijd in, en vink aan het gaat om de vertrek- of aankomsttijd.
5. Selecteer eventueel ‘Bus’. Klik daarvoor op ‘+Meer reisopties’ en vink de overige opties uit.
6. Klik dan op ‘Plan mijn reis’.
 
Je krijgt nu een reisadvies van deur tot deur, waarbij ook de looproute bekeken kan worden.
 
Overige vervoerbewijzen
 
Gemakskaart
Het hele jaar door zijn er bij de buschauffeur losse buskaarten te koop: de Gemakskaarten. Welk kaartje je nodig hebt, kan de buschauffeur je vertellen. De prijs is afhankelijk van de afstand die je reist. Let op: In de bus kan uitsluitend betaald worden met pinpas of creditcard.
 
Kinderritkaart
Neem je kinderen mee in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar? Na 9.00 uur en in het weekend mag een  betalende volwassene (max.) drie kinderen gratis meenemen, zolang de reisgroep maar niet groter is dan 8 personen. Je kunt bij de buschauffeur vragen om een gratis Kinderritkaart voor elk kind. Overigens reizen kinderen t/m 3 jaar altijd gratis en zonder vervoerbewijs mee.
 
E-ticket
Wil je je vervoerbewijs liever vooraf hebben? Dan kun je een e-ticket kopen via de reisplanner van Arriva. Dat kan uitsluitend als je met Arriva door deze regio reist zonder over te stappen op de trein of een bus van een andere vervoerder. Vul het vertrekadres en de bestemming in, selecteer de reisdatum, en vink aan of het om een enkele reis of retour gaat. Je ziet nu direct de prijs van het e-ticket. Je kunt voor maximaal 10 personen tegelijk een e-ticket kopen.
 
OV-chipkaart
In de bus is natuurlijk ook je (persoonlijke of anonieme) OV-chipkaart geldig.
 
Vragen?
 
Arriva OV Sericepunten
Arriva heeft in Gouda, Leiden en Alphen a/d Rijn OV Servicepunten. Dat is een echte ov-winkel waar je terecht kunt voor reisinformatie. Check de openingstijden
 
Arriva OV Servicepunt Gouda
Stationsplein 1a
 
Arriva OV Servicepunt Leiden
Stationsweg 26
 
Arriva OV Servicepunt Alphen a/d Rijn
Stationsplein 8a
 
Klantenservice
Je kunt ook altijd bellen met de klantenservice van Arriva: 0800 023 25 45*. De klantenservice is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 6.00 tot 23.00 uur en in het weekend en op feestdagen van 7.00 tot 23.00 uur.
 
* Voor een gesprek worden geen gesprekskosten in rekening gebracht. Bel je met een mobiele telefoon, dan gelden wel de kosten van de telefoonaanbieder.
 
 
 
 
 

Monumenten Rein...
collage