Molen de Windlust loopt gesmeerd

Geplaatst op: 19-2-2018‹ Terug naar overzicht

Molen de Windlust loopt gesmeerd,

Een molen heeft veel bewegende delen, die regelmatig gesmeerd moeten worden. Van alle lagers, tandwielen, rollen, assen, enz. zijn er een paar die elke dag als de molen draait goed ingevet moeten zijn. Dat zijn de twee lagers van de bovenas hoog in de kap, waar de wieken aan vast zitten. Die as maakt soms wel 3000 omwentelingen per dag en weegt ongeveer 9 ton. Dat vraagt dus veel van de kwaliteit van het smeermiddel: goede smeereigenschappen, bij uiteenlopende temperaturen, zonder te verbranden.

En wat is dat middel van oudsher?................ varkensreuzel!!

Ook op de Windlust gebruiken we dit buikvet van een varken. Voordat het geschikt is om als smeermiddel te gebruiken, moet verse reuzel een jaar lang te drogen worden gehangen. Deze lappen reuzel hangen op de kapzolder. Let er maar eens op als u die zolder bekijkt.

Onlangs kwamen we tot de conclusie dat we nog wel genoeg reuzel in voorraad hadden, maar dat het over een jaar op zou zijn. De voorraad moest dus worden aangevuld. De vraag was, waar haal je reuzel vandaan? Ons voormalig adresje leverde niet meer, dus we moesten ons licht her en der opsteken om een leverancier te vinden.

Aart, molenaar in opleiding, heeft deze vraag voorgelegd aan zijn favoriete slager (onder meer door zijn voortreffelijke spare ribs), slager John Boere uit Haastrecht. En wat bleek? Hij kende het verhaal van de smerende eigenschappen van varkensreuzel. Hij had ook in de Boezemmolen nummer 6 in Haastrecht reuzel zien hangen. Sterker nog, hij kon het ook leveren, zowel lappen (foto 1), als gesmolten reuzel.

We waren daar natuurlijk erg blij mee en meer nog toen hij vertelde dat dit een gift van hem is aan de molen.

Nadat we de lappen keurig aan een touwtje (foto 2) hebben geregen (word molenaar: een veelzijdig ambacht !!) hangen er vanaf half januari zeven verse lappen buikvet in de kap van de molen (foto 3) en hebben we verschillende doosjes gesmolten reuzel voor al onze smeerwerkzaamheden.

Met recht kunnen we zeggen dat we het motto delen van slager John Boere uit Haastrecht, zoals je kunt terugvinden op zijn website info@boere.keurslager.nl :

Ambacht is waar het allemaal mee is begonnen en waar het nu nog steeds om draait.

John bedankt!!

 

Foto 1
Foto 2
Foto 3