Schiemanswerk

Geplaatst op: 15-1-2018‹ Terug naar overzicht

Schiemanswerk

Het is altijd fijn als bezoekers onze molen ondersteunen met een bijdrage. Dat hoeft niet altijd een geldelijke te zijn. Ook steun op andere wijze verleend wordt door ons, molenliefhebbers, erg gewaardeerd. Een mooi voorbeeld hiervan is het volgende:

Tijdens de kerstmarkt bezocht Arthur Verwaal, inwoner van Nieuwerkerk aan den IJssel, de Windlust en hij bood na een rondleiding door Rien, een heel bijzonder cadeau aan. Zijn grote hobby is schiemanswerk. Schiemanswerk omvat de handelingen en verbindingen die men met touw (en ook staaldraad en kunststofuitvoeringen daarvan) voor gebruik aan boord van schepen kan toepassen, zoals het leggen van knopen en steken, het splitsen van touw, het maken van takelingen (afbinden van een touweind, zodat het touw niet rafelt), enz.

Ook op de molen hebben we met touwwerk te maken: het leggen van knopen, takelingen en het splitsen. Deze vaardigheden maken, zij het op eenvoudige wijze, onderdeel uit van de opleiding van molenaar.

Arthur zag dat het knoopwerk op de molen weliswaar afdoende werd uitgevoerd, maar als hobbyist en deskundige vond hij dat het beter kon. Hij bood tijdens de Kerstmarkt aan om een keer met zijn gereedschap terug te komen en het knoopwerk te verbeteren en knoopinstructie te geven aan de dienstdoende molenaars (in opleiding).

Op woensdag 20 december, een miezerige, kille en windarme dag, kwam Arthur met zijn schiemanstasje op de Windlust aan. Hij heeft ons (Aart en Theo) eerst geholpen met het aanbrengen van nieuwe takelingen op de onderhoektouwen van de zeilen. Nadat hij een strakke demonstratie had  gegeven keek hij met zijn deskundig oog toe hoe wij het er vanaf brachten. Eindresultaat: acht nieuwe takelingen. Op de foto’s zie je eerst de oude takeling en daarna de nieuwe.

oude
nieuwe
 

Terwijl we bezig waren heeft hij ons ook een aantal nieuwe knopen gedemonstreerd. Hiervoor hebben we eigenlijk wel weer een herhalingslesje nodig.

Daarna heeft hij het touw van de takel op de luizolder op deskundige wijze afgewerkt.

Wij zijn erg blij met deze vorm van ondersteuning en hebben op een zeer positieve wijze ervaren dat het fantastisch is om van elkaars ambachten te leren. Schiemanswerk….., een nieuw ideetje voor de werelderfgoedlijst van Unesco voor het behoud immaterieel cultuurgoed?

Arthur, hartelijk bedankt !!

 
 

Oude en nieuwe ...
Oude en Nieuw t...