Open Monumentendag 2016

Geplaatst op: 6-9-2016‹ Terug naar overzicht

Open Monumentendag wordt dit jaar gehouden op zaterdag 10 september. En Molens zijn natuurlijk monumenten. Monumenten van de industrie, en bouwkunst van weleer.

Korenmolen Windlust aan de Kortenoord 3 te Nieuwerkerk aan den IJssel is dan ook open. Vanaf 10.00 uur bent u van harte welkom. Naast het kunnen bekijken van de molen, welke met een tijdelijke tentoonstelling van materialen geleend van de oudheidskamer is uitgebreid, is er een optreden van de “Walzangers”  die zeemansliederen ten gehore brengen. Een feest van herkenning en een uitnodiging om mee te zingen. Het dagcentrum Korenaer is ook open. Hierdoor kunt u uw bezoek combineren met een heerlijke traktatie die door hen kan worden geboden. Denk aan Koffie of Thee met gebak. In de Winkel van de Korenaer zijn diverse bakprodukten, granen, zaden, streekproducten, koekjes, koeken en een variëteit van decoratieve artikelen te koop. Een deel van het te koop zijnde meel word gemalen door onze molen. Ook word met dit meel diverse koeken en koekjes gebakken. De decoratieve artikelen zijn gemaakt door cliënten van het dagcentrum ASVZ, verbonden aan de theeschenkerij. 

De molenwinkel is open, waar allerlei aan molen verwante (cadeau-) artikelen te koop zijn. Gidsen en zeker één molenaar leiden u graag rond in de molen om u te vertellen over dit staaltje van industriële revolutie uit vervlogen tijd en toen al milieubewust door gebruik van windkracht. Ook de geschiedenis van de omgeving word toegelicht.

Tijdens deze Open Monumentendag verkopen we enveloppen waarin met een beetje geluk een genummerd lot is verstopt. Dit lot-nummer verwijst naar een artikel dat is uitgestald en direct kan worden meegenomen. De opbrengst is, evenals aankopen in de molenwinkel, voor het onderhoud van de molen. De molen is gratis te bezichtigen. Wij zijn natuurlijk wel blij met elk bedrag dat u in de daarvoor bestemde giften pot zou willen doen. 

Zoals geschreven is er door de Oudheidskamer materiaal beschikbaar gesteld gerelateerd aan de molen en haar omgeving. Naast een 5 tal publicatieborden met tal van fotomateriaal over het het vroeger was op Kortenoord zijn er 2 wisselkasten met luchtfoto's en teksten. Voor een ieder die iets heeft met de molen, haar geschiedenis en de geschoedenis van de omgeving een must om te komen kijken.

Maak van uw dagje Monumenten een gevarieerde trip door ook Steenovens Klein Hitland (slechts 500 meter verderop) en Leefgoed de Olifant te bezoeken (weer circa 1 km verder langs de IJssel) U vind de molen door bij Fiets-knooppunt 5 de dijk circa 100 meter op te rijden en niet onderlangs het fietspad te volgen. 

Voor de molen eindigt de Monumentendag 10 September om 16.00 uur.